آشنایی با ساز ویولن
ساز زهی و آرشهای است. این ساز کوچکترین عضو سازهای زهی آرشهای است. اصالت این ساز به کشور ایتالیا بر میگردد. برای نواختن روی شانهٔ چپ قرار میگیرد و با آرشه که در دست راست نوازنده است ،نواخته میشود. کوک سیمهای ویولن از زیر به بم به ترتیب: می (سیم اول)، لا (سیم دوم)، ر (سیم سوم)، سل (سیم چهارم). اصوات سیمهای مجاور نسبت به یکدیگر فاصله پنجم درست را تشکیل میدهند.
تاریخچه ویولن
تاریخچه ویولن در اروپا به قرن ۹ میلادی بازمیگردد.بسیاری معتقدند که ویولن نمونه تکمیل شده ساز رباب است.رباب سازی است که بعدها وقتی به اروپا آورده شد و تغییراتی در آن بهوجود آمد به نام ربک در اروپا شهرت گرفت.فرم های اولیه دارای سوراخی بودند که بر روی ساز قرار داشت اما بعدها این سوراخ از بدنه سازها حذف شدند و این ساز با سه سیم سرآغاز ساز ویولن تکامل یافته در سالهای آینده شد.
بخش های ویولن
آرشه_جعبه طنینی_دسته یا گردن_خرک_گریف_سیم گیر_سیم ها_
انواع اصلی سیم ها
سیمهای زه (Gut) فلزی (Steel) مرکب مصنوعی (Synthetic)
راهنمای خرید ویولن
_قبل از خرید ویولون تمامی اجزای آن را بررسی کنید تا از سالم بودن آن مطمئن شوید.
_دقت کنید که هیچ کدام از بخش های ویولن ترک خوردگی روی چوب و یا تعمیر و شکستگی نداشته باشد.
_صفحه انگشت گذاری ساز باید کاملا صاف و بدون خراش باشد تا هنگام نواختن صدای اضافه و صدای وز دادن ندهد.
_گوشی های ویولن را تست کنید تا برای کوک کردن روان و راحت باشد و اگر گوشی ساز برای کوک کردن زیاد سفت باشد قبل از خرید گوشی را تعمیر و رگولاژ کنید.
_خرک ویولن از جنس مقاوم باشد تا از فشار سیم به صفحه جلوگیری کند. در صورت وجود ترک و کهنه بودن خرک قبل از خرید ویولون آن را تعویض کنید.
_دسته ویولن را بررسی کنید و مطمئن شوید که دسته ساز تاب و یا انحنا نداشته باشد.
_به جنس آرشه ساز و کیفیت آن دقت کنید و کامل آره را بررسی کنید که تاب و انحنا نداشته باشد و رشته های آن پوسیده نباشد.
_در صورت کهنه بودن و یا نامرغوب بون جنس سیم قبل از خرید سیم ها را تعویض کنید. سیم های ساز باید بدون هیچگون تغییر رنگ و یا زنگ زدگی باشد.
نگهداری اصولی از ویولن
قرار گرفتن ویولون در معرض رطوبت باعث آسیب رسیدن به بدنه چوبی ساز می شود بنابرین ساز را در محیط خشک قرار دهید و از رسیدن رطوبت به ساز خود داری کنید.
در فصل تابستان از قرار دادن ساز در معرض باد کولر خودداری کنید.
ویولن را همیشه تمیز کنید تا گرد خاک نگیرد و باعث کهنگی و کاهش کیفیت ساز نشود.
هنگام خرید ویولن یک کاور محکم و ضد رطوبت برای آن تهیه کنید و ساز را مواقعی که نمرین نمی کنید در کاور نگهداری کنید.
سیم های ساز خود را بسته به میزانی که می نوازید هر چن وقت یکبار تعویض کنید به طور متوسط بین هر 6 تا 12 ماه سیم های ساز را تعویض کنید.
در مواقعی که با ساز تمرین نمیکنید آرشه را از طریق پیچ قرار کرفته در انتهای آن شل کنید. سفت بودن آرشه در بلند مدت باعث تاب برداشتن آن می شود.