آشنایی با مضراب تار
امروزه مضراب نقش بسیار موثری در تولید صدایی زیبا و دلنشین دارد بگونه ای که نوازندگان برای نواختن ساز تار نیز همانند دیگر ساز های زخمه ای از مضراب استفاده می کنند.
برای نواختن تار، وسیلهای از جنس برنج (آلیاژ) به طول تقریبی ۳ سانتی متر استفاده می شود. بخشی از نیمه طول، برای آنکه راحتتر در دستهای نوازنده قرار گیرد مضراب تار با موم پوشیده شده است.
انتخاب مضراب مناسب
همانطور که گفته شد مضراب ، نقش بسیار موثری در تولید و تغییر صدای تار دارد ؛ به همین دلیل لازم است تا نوازنده متناسب با نیاز خود زخمه مناسب و مخصوص خود را تهیه نماید.
نوازندگان تاری که قصد انجام کار های استودیویی را دارند برای ایجاد صدایی صاف ، خالص تر و نرم تر ، معمولا از مضراب هایی از جنس شاخ و یا استخوان استفاده می کنند.
برای تولید صدایی بم تر و یا حجم صوت بالاتر از مضراب هایی با حجم و ضخامت بیشتر استفاده کنید.
شکل مضراب ها
اگر در هنگام نواختن تار ، قصد تولید صدایی بم تر و یا خشن تر را دارید ، بهتر است که از مضراب هایی با ابعاد بزرگتر و یا آن هایی که بخش انتهای آنها پهن تر هستند استفاده نمایید .
اگر قصد تولید صدایی ریز تر و متصل تری دارید لازم است که از مضراب های ظریف و نوک تیز استفاده نمایید چرا که برای اجرای تکنیک های ریز متصل مناسب تر هستند .
علاوه بر این بسیاری از نوازندگان بر این باورند که مضراب هایی که نوک آنها تخت و یا تیز نیستند نیز برای ردیف نوازی بسیار مناسب هستند .
جنس مضراب ها
در ابتدا زخمه های تار را از فلز برنج ساخته می ساختند اما امروزه برای ساخت این مضراب ها از مواد متفاوت دیگری همچون پلاستیک ، عاج و شاخ ( بز ، قوچ ) نیز استفاده می کنند.
امروزه سازندگان مضراب نیز برای حفظ فرم های متنوع ، به ساخت مضراب های متفاوت و متنوع تری برای ساز تار ( همانند شاخ ، عاج ، صدف ، سنگ
، چوب ، صدف) یکی از پر مخاطب ترین ساز های موسیقی ایرانی ، اقدام نموده اند .