نوازندگان معروف چنگ

نوازندگان معروف چنگ

عبدالعلی باقری‌نژاد

عبدالعلی باقری‌نژاد (۲۰ تیر ۱۳۴۶ در کرمانشاه) از نوازندگان چنگ و سازندۀ سازهای موسیقی ایرانی و کردی است. او به دلیل تلاشی که در راستای احیای ساز چنگ انجام داده، به «احیاگر چنگ ایرانی» معروف شده‌است. باقری‌نژاد علاوه بر نوازندگی و ساخت ساز، آثاری را نیز در زمینۀ ادبیات کودک خلق کرده‌است.

زندگی استاد باقری نژاد

عبدالعی باقری‌نژاد در ۲۰ تیر ۱۳۴۶ در کرمانشاه به دنیا آمد. از دوران کودکی آموزش موسیقی را آغاز کرد. وی با سازهای تنبور و دف که برادر بزرگترش به نام رضاعلی باقی‌نژاد برای او خرید شروع به آموزش و تمرین کرد. 

از دوران نوجوانی و از سال ۱۳۶۱ به ساخت ساز علاقه‌مند شد. و با کمک پدر و برادرش که نوازندۀ‌ تنبور بودند، شروع به ساخت کاسۀ‌ تنبور با خمیر کاغذ و سپس با چوب می‌کند.

اندکی بعد با توجه به آثار تاریخی کرمانشاه و تصاویر سازهایی که در طاق بستان حجاری شده، به ساز چنگ علاقه‌مند شده و به پژوهش دربارۀ این ساز می‌پردازد. باقری‌نژاد از سال ۱۳۷۰ به اهواز می‌رود و در آنجا به آموزش موسیقی و نیز ساختن ساز می‌پردازد .

 در کارگاه سازتراشی خود ساختن سازهای موسیقی کردی و ایرانی از قبیل تار، سه‌تار، تنبور، دف، سنتور، قانون، عود، کمانچه، قیچک و … را آغاز می‌کند.

احیای چنگ

عبدالعلی باقری‌نژاد در سال ۱۳۷۵ با بهره‌گیری از مهارتش در ساخت ساز توانسته بود برای نخستین بار گونه‌ای از ساز چنگ ساسانی (چنگ کرمانشاه) را بازسازی کند. 

او از سال ۱۳۸۰ فعالیت خود را به آموزش و پژوهش محدود کرد. او در این دوران به پژوهش دربارۀ سازهای کهن و به ویژه ساز چنگ پرداخت و در نهایت موفق شد در سال ۱۳۸۶ این ساز را به صورت کامل‌تری بازسازی کرده و به نواختن آن بپردازد. باقری‌نژاد در سال ۱۳۸۷ نمونه‌ای از ساز چنگ کرمانشاه (چنگ ساسانی) را به موزۀ‌ ساز واقع در کرمان اهدا کرد.

باقری‌نژاد کار پژوهشی خود دربارۀ چنگ را با توجه به سنگ‌نگاره‌ها و کتب خطی ادامه داد . وی تلاش کرد تا شیوه‌های چنگ‌نوازی را در ایران قدیم احیا کند. او در آذر ماه سال ۱۳۸۷ با ساختن چند چنگ و آموزش نوازندگی آن به همسر و ۲ فرزند دخترش(از نوازندگان چنگ) ، نخستین کنسرت پژوهشی ساز چنگ را همراه با بررسی ۶۰۰۰ سال تاریخ این ساز در کرج به مدت دو روز اجرا کرد . در ماه اسفند همان سال نیز آن را با همکاری اداره میراث فرهنگی کرج تکرار نمود.

باقری‌نژاد در سال ۱۳۸۸ نیز چند کنسرت برای احیای ساز چنگ اجرا کرد. او پس از آن فعالیت خود را معطوف به تألیف کتاب آموزشی برای ساز چنگ و نیز کتابی دربارۀ تاریخ ۶ هزار سالۀ این ساز نموده‌است.

سازتراشی

عبدالعلی باقری‌نژاد از سال ۱۳۶۱ فعالیت خود را در زمینۀ ساخت سازهای موسیقی کردی و ایرانی آغاز کرد.

او چندین سال در اهواز به ساخت ساز مشغول بود و سپس کارگاه خود را به نام «کارگاه درویش‌خان» به کرج آورد. باقری‌نژاد به فنون ساخت سازهای مختلف موسیقی ایرانی آشنایی دارد و علاوه بر تار، سه تار، تنبور، دف، سنتور، قانون، عود، کمانچه، و قیچک فعالیت‌هایی در راستای ساخت ساز چنگ و رواج آن کرده‌است.


آذرنوش صدر سالک

آذرنوش صدر سالک (زادهٔ ۱۳۳۴ در تهران)، موسیقی‌دان و از نوازندگان چنگ اهل ایران است. وی همسر مجید انتظامی موسیقی‌دانِ ایرانی است.

زندگی هنری آذرنوش صدرسالک

آذرنوش صدر سالک در سال ۱۳۳۴ در تهران متولد شد. پدر او «حسن صدر سالک» از شاعران و ترانه‌سرایان روزگار خود بود. او تحصیلات ابتدایی خود را در «مدرسه ژاندارک» طی کرد و به هنرستان موسیقی ملی راه یافت.

در ۱۰ سالگی آموختن ساز پیانو را آغاز کرد و در ۱۲ سالگی شروع به فراگیری نوازندگی ساز چنگ نمود. همچنین او در ۱۲ سالگی به عضویت گروه کر تلویزیون درآمد و در ۱۵ سالگی به گروه کر تالار وحدت پیوست. وی هم‌زمان با گرفتن دیپلم هنرستان موسیقی، به صورت شبانه موفق به اخذ «دیپلم ادبی» از در «دبیرستان طبری» شد و در رشته حقوق اسلامی دانشگاه تهران مشغول به تحصیل شد.

از جمله استادان او در حقوق اسلامی می‌توان به «محمد مفتح» و «مرتضی مطهری» اشاره نمود. مهم‌ترین استاد هارپ او در هنرستان موسیقی «آرنا‌و‌دوا» از کشور بلغارستان بوده‌است.
وی از سال ۱۳۵۷ به ارکستر سمفونیک تهران به رهبری «فرهاد مشکات» راه یافت و تا زمان بازنشستگی در این ارکستر مشغول فعالیت بود و پس از آن نیز به صورت مهمان با ارکستر سمفونیک همکاری داشته‌است. 

وی در سال ۱۳۵۷ با «مجید انتظامی» ازدواج کرد و به عنوان «دستیار آهنگساز» و نوازنده در آثار او همکاری داشته‌است.
آذرنوش صدر سالک از سال ۱۳۷۵ تا ۱۳۷۶ رئیس هنرستان موسیقی ملی دختران بود و در سال ۱۳۹۲ «مدرک درجه یک هنری» را از شورای ارزشیابی آثار هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت نمود..


الیزبار (Alizbar)

Alizbar که نام واقعی و اصلی آن Edward Rusk است. ادوارد راسک  از نوازندگان چنگ  و آهنگسازیست که بعد از وارد شدن به دانشگاه کالج تیراسپول موسیقی سازهای همچنون ویولن سل، گیتار فلوت و ماندولین را به خوبی آموخت و به تسلط کامل رسید. که در آخر او به یک ارکستر نوازنده حرفه ای معرفی شد و خود را وقف ژانرهای دیگر عامیانه موسیقی و سبک های مرتبط کرد.

او بعدا گروهی به نام  Ann’Sannat تشکیل داد.او پس از اینکه با گروه خود تورهای در روسیه، اوکراین، رومانی، جمهوری چک و مجارستان شرکت کرد به ساز چنگ علاقمند شد.وی وقت بسیار در آموختن این ساز صرف کرد و این ساز را ساز مورد علاقه خود قرار داد.

 بالاخره در سال 2007 برای اولین بار به صورت انفرادی به شروع ضبط اولین آلبوم خود پرداخت که تنوانست آلبوم Metamorphoses Of Ann’ را در سال 2008 به صورت رسمی منتشر کند.فضای کلی و تمامی قطعات این آلبوم ریتم ملایم و آرامش بخش دارند که توسط ساز چنگ خود نمایی می کنند.