آشنایی با ساز ترومپت
ترومپت از سازهای بادی برنجی است که در محدودهٔ سوپرانو، زیرترین صدا را در بین سازهای بادی برنجی میتواند تولید کند. این ساز از دستهٔ سازهای انتقالی است. ترومپت از نظر ظاهر بسیار شبیه به کورنت است. فرق آن با کورنت در لولهٔ آن است که در بیشترِ طولِ خود، قطری یکسان دارد.در انواع موسیقیها، مانند موسیقی کلاسیک، موسیقی جاز، و موسیقی پاپ بهکار میرود.
ساختمان ساز ترومپت
لوله ترومپت به صورت مخروطی ویژه است که به دهانهای ناقوسی منتهی میشود. بر روی لوله سه دکمه مشاهده میشود که اولی باعث ازدیاد طول لوله برای بدست آوردن یک پرده بم میشود، فشار دکمه دوم صوت را نیم پرده و فشار دکمه سوم یک پرده و نیم پایین میآورد.به طور کلی می توان گفت ترومپت از قسمت های زیر تشکیل شده است:
_لوله اصلی که از جنس برنج است و دو بار خم شده است.
_قطعه دهانی قسمتی است که هوا درون آن دمیده می شود این قطعه از سه قسمت در شکل ها و اندازه های متفاوت تشکیل شده است که شامل موارد زیر است:
_فنجان : قسمتی که مستقیما با دهن در تماس است.
_گلوگاه: کوچکترین قسمت قطعه دهنی است.
_بک بور: در بین قطعات قطعه دهنی بیشترین طول را دارد.
_دریچه ها
_اسلاید ها
_کلید ها
تفاوت بین ترومپت و ترومبون
ترومبون از ترومپت بزرگتر است و صدای عمیق تری تولید می کند. بارزترین تفاوت بین ترومپت و ترومبون مکانیسم تغییر زمین است. ترومپت ها دارای شیرآلات یا کلیدهایی هستند که می توانند برای تغییر زمین فشار یابند در حالی که ترومبون ها دارای اسلایدها هستند که می توانند برای تغییر زمین فشار یا کشیده شوند. در زمین ، صدا و دامنه نیز تفاوت هایی وجود دارد.
نحوه یادگیری
این ساز مانند بسیاری از سازها نیاز به یک سری لوازم جانبی از جمله سوردین، کیس، سافت کیس، هاردکیس و استند دارد. مراقبت از این ساز شامل روغن کاری و تمیز کردن است که برای این کار باید قطعات را از هم جدا کرد. همچنین از وسایل مورد نیاز دیگر دفتر نت، روغن رگلاژ، صداگیر، پایه و پک نظافت است. از آنجا که این ساز از انواع سازهای بادی است داشتن توانایی بدنی و ریه های قوی بسیار مهم است.
نحوه نواختن ترومپت
با دمیدن هوا در ساز با لب های تقریبا بسته این ساز نواخته می شود. در ترومپت با سه کلید همه نت های موسیقی اجرا می شود که با توجه به ساختار کلید ها این کار امکان پذیر است. به عنوان مثال گرفتن همزمان کلیدهای دوم و سوم صوت دو پرده بم تر می شود و گرفتن کلید اول و دوم همان صوتی را ایجاد می کند که کلید سوم ایجاد می کند. پس برای اجرای گام کروماتیک نیازی به کلید های بیشتر نیست. ساز را با دست چپ نگه می دارند و انگشت حلقه دست چپ را روی حلقه ترومپت قرار می دهند. سه انگشت بزرگتر هم در اطراف محفظه ساز قرار می گیرد. از انگشتان دست راست هم برای فشار دادن ترکیب های مختلف کلید استفاده می شود که باعث ایجاد صوت می شود.