آشنایی با ساز سنتور
سنتور ساز زهی موسیقی ایرانی است. فرهنگ دهخدا سنتور را اینگونه بازشناختهاست.از سازهای ایرانی به شکل ذوزنقه که دارای سیمهای بسیاری است و با دو زخمهٔ چوبی (مضراب) نواخته میشود.رایج ترین نوع (9 خرکی) دارای 72سیم است.
تاریخچه سنتور
این ساز، سازی کاملاً ایرانی است که برخی ساخت آن را به ابونصر فارابی نسبت میدهند که مانند بربط، ساز دیگر ایرانی بعدها به خارج بردهشد.
برخی پژوهشگران بر این باورند که سازسنتور در زمانهای بسیار دور از ایران به دیگر کشورهای آسیایی رفتهاست.سنتور در سالهای پایانی سلسله قاجاریه تقریباً فراموش شده و رو به نابودی بود.
نوازندگی سنتور
نوازندگی این ساز با دو چوب نازک که به آنها «مضراب» گفته میشود، انجام میشود. مضرابها در گذشته بدون نمد بودند ولی اکنون بیشتر به مضرابها نمد میچسبانند که باعث نرمتر شدن و کم زنگتر شدن آوای سنتور میشود.
در اکثر اوقات، نوازنده باید با هر یک از مضرابها، نت متفاوتی را اجرا کند. به همین دلیل نوازندگی این ساز علاوه بر چابکی دستها، به تمرکز ذهن نیز نیاز دارد که تنها با آزمون فراوان بدست میآید.سنتورسازی است که اگر نوازنده بر آن چیره شود، میتواند با آن کارهای زیبا و ماندگاری بیافریند.
راهنمای خرید سنتور
برای ساخت این ساز اغلب از چوب گردو استفاده میشود، بنابراین کیفیت ساخت، پرداخت، طراحی و رنگ چوب نقش تعیین کنندهای در صدادهی و عمر ساز دارد. معمولا برای ساخت ساز از چوب کهنه و خشک استفاده میشود.
به نحوه گره زدن سیمها به سیم گیر نیز دقت کنید چرا که این عمل در ماندگاری کوک شما تاثیر گذار است.
به همراه ساز ترجیحا پایه یا میز هم تهیه کنید تا بتوانید به شکل درست بنوازید و از بابت سالم ماندن ساز اطمینان خاطر داشته باشید.
مهمترین ویژگی یک ساز صدای آن است. صدای سنتور نیز باید یکدست با کمی زنگ و حجم مناسب شنیده شود؛ که مسائلی مانند جنس چوب، کیفیت ساخت، کیفیت سیم و.. باعث بوجود آمدن صدای مطلوب میشوند.
یکی دیگر از نکات قابل توجه، متورم نبودن چوب صفحه رویی ساز است. با نگاه کردن به صفحه میتوانید صاف بودن صفحه را بررسی کنید.
معمولا سنتور به همراه هاردکیس، مضراب و چکش کوک ارائه میشود. هاردکیس برای جلوگیری از آسیب دیدگی ساز، مضراب برای نواختن و چکش برای کوک کردن ساز لازم است.
از دیگر ساز های دسته زهی مضرابی میتوان به تار ، سه تار ، تنبور ، دوتار و عود اشاره کرد.